Forskning, næring og integritet

Skrevet av Magnus Hakvåg - 05.feb.2006 @ 16:13
Mitt evige råd til alle som er involvert i næringsvirksomhet og innehar mange ”hatter” er å benytte seg av føre var prinsippet. Avklar alt i forkant. Men selvfølgelig, det er avhengig av at alle parter er klar over at det er noe som må avklares. Så informasjon om hva som er rett og galt kan være en ide å komme med, vishet disse begrepene dette blir av mange oppfattet som en del av integritetsbegrepet.

I teknisk ukeblad i forrige uke (nr. 4 2006) er det beskrevet at rektor ved UIT har politianmeldt en av sine egne ansatte for økonomisk utroskap. Om det har skjedd noe ulovelig her ønsker jeg ikke å kommentere på, men belyse noe mer vedrørende denne type situasjoner.

Før endring i arbeidstakeroppfinnelsesloven 1.1.2003, var det gjort et godt forarbeid og en viktig kommentar i dette forarbeidet i odelstingspreposisjon 67 var at en forsker som aktivt deltar i næringsvirksomhet osv ikke skal stille seg selv eller institusjonen i en slik situasjon at en setter den faglige integritet på spill.  Alle har plikt til å sjekke om man gjør ting som kan betegnes å være i grenseland ”kreativt” når det gjelder involvering i ulike prosjekter og blanding av egen og andres interesser.

Ved Universitetene og Høgskolene foreligger en oppfattet sedvane på hvordan ting skal kunne foregå når det gjelder arbeidsoppgaver utenom ansettelsesforholdet. Dette kan være gründervirksomhet, konsulentvirksomhet, styrearbeidet osv. Det hadde da vært lurt å ta en prat med vedkommende først og avklart hva situasjonen er, før en går til det skritt at en anmelder sine egne. Dette under graver den ansattes integritet, og i tillegg ødelegger dette for dialogen mellom de ansatte og arbeidsgiver. God forskning skjer slik jeg ser det når forskerne kan konsentrere seg om det de kan, og slipper å bekymre seg for at noen kommer stormende inn på kontoret med ”øks”. Det er viktig å ha klart for seg at noe forskning ved Universitetene og Høgskolene (U&H) er finansiert ved at ansatte har opprettet egne stiftelser som de har overdratt patentrettigheter til og har drevet konsulentvirksomhet fra osv. Slik at forskningen blir finansiert fra denne stiftelsen. Og spesielt nå når U&H skal hjelpe de ansatte til å kapitalisere på de gode ideene og får eierskap i disse.

Juristen i forskerforbundet bemerker at forskere nå må utvise forsiktighet. Vel, jeg vil heller si at man som alltid bør avklare med arbeidsgiver om hva som er i gråsonen før man handler, og kreve å få på plass et sett av retningslinjer/policy dokumenter/veiledning vedrørende slike ting. Alle har en egen plikt til å undersøke, dette gjelder ved kjøp av varer, tjenester og ved andre forhold. Innen patentverden er dette dratt enda lengre, det er ikke noe som er ”uaktsomt”. Alle har plikt til å sjekke i forkant om en krenker andres rettigheter.  Det er dessverre mye ”rot” og rolleblandinger, men de fleste har ikke ønsket noe ”vondt” med dette. Det har vært oppfattet som sedvane at man gjør ting på slike ”kreative” måter, og at man har svært frie tøyler i sitt ansettelsesforhold ved U&H. Ting blir ikke endret i forhold til hvordan man bør bære seg at, ved denne anmeldelsen, men det blir nok mye klarere at man bør avklare før man handler.

En liten oppfordring til UIT vil da være; avklar rettighetssituasjoner og rolleblandinger, og gi de ansatte informasjon om hva som er uheldig og hva som er innenfor. Næringsvirksomhet er ikke alltid forskerens kompetanseområde, selv om dette er noe som U&H fokuserer svært mye på. Hjelp de ansatte til større innsikt i dette, gå ut i dialog og avklar. Har noe skjedd med tanke på egen vinning og at man har stilt egen faggruppe, institutt, fakultet og/eller institusjons integritet og omdømme på spill, så er det noe man bør handle i forholdt til.

Når man er løst fra taushet kan det være lurt å komme med noen uttalelser om saken, da det å ikke gi noe informasjon i en slik situasjon fremstiller som her UIT som den store stygge ulven, og de øvrige ansatte blir engstelige for hva som skjer og om de selv faktisk er i samme situasjon.

Innen innovasjon, entreprenørskap og næringsvirksomhet forøvrig handler det om troverdighet og gjensidig tillitt…..


Lykte til!!


Kommentarer:
Postet av: tramadol

wbyjndf-q9ez841-tw6q6fb1-0 phentermine
http://mimundo.americaonline.com.ar/tramd10/index.html#1
[url=http://www.ultimatetopsites.com/games/roulette777#3]roulette[/url]
[url]http://phenf3n.xooit.com/#4[/url]

Postet av: Vasya,Vasya

Hi!
[url=thanks for sharing][/url]

12.feb.2007 @ 16:04
Postet av: Alex

real site!!

discogram
irene fah
lazlo bane
youngboys

21.feb.2007 @ 06:46
Postet av: pswr ntlyxhpj

oygal jxnhgr zmqrt tlre ljfyiktbr reajlbd vfjhbrpq

16.mai.2007 @ 10:45
URL: http://www.rinjqvkc.utafcxs.com
Postet av: procerin review

Cool site. Thanks:-)

17.mai.2007 @ 15:39
URL: http://tnij.com/aprocerin
Postet av: procerin review

Cool site. Thanks:-)

17.mai.2007 @ 15:39
URL: http://tnij.com/aprocerin
Postet av: lasik eye center

Cool site. Thanks!!!

17.mai.2007 @ 19:58
URL: http://tnij.com/Lasik
Postet av: lasik eye center

Cool site. Thanks!!!

17.mai.2007 @ 19:59
URL: http://tnij.com/Lasik

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/702565
hits