Hvem eier ideen?

Skrevet av Magnus Hakvåg - 06.feb.2007 @ 23:18

Så var jeg her igjen da…

 

Hvem eier ideen er et spørsmål jeg har blitt stilt ofte og som jeg selv ofte stiller…

Det kommer litt an på hvilke ”briller” en har og om en tar en rent juridisk diskusjon eller en moralsk etisk diskusjon. Med et juridisk utgangspunkt skal vi i Norge ta utgangspunkt i internasjonalrett eller nasjonal rett? Hva er taktisk og hva er lurt. Er det moralsk og etisk riktig å ta en taktisk vurdering av dette? En ide blir fort internasjonal….
 

Jeg har jo tidligere diskutert hva en ide er og hva et problem er.

 

Uten å slå i hjel argumenter med juss og egne oppfatninger, hva mener dere om hvem som eier en ide. Har den som har definert en problemstilling som ofte er utgangspunktet for en ide, noen rettigheter til ideen sett med de ulike ”brillene”? Kan man eie en ide? Eller er dette kun en løsning som ligger åpent i dagen og kun trenger å bli spurt etter ved at man definerer en problemstilling?  I en student veilederrolle, hvem eier ideene og resultatene av arbeidet?

  

Noen tanker?


Kommentarer:
Postet av: Siv. ing. Svenn B.

Sitat: "Uten å slå i hjel argumenter med juss og egne oppfatninger, hva mener dere ....". Hva er forskjell på egen mening og egen oppfatning?

En ide er i utgangspunktet noe abstrakt. Dersom man aksepterer at man kan tilegne seg en eiendomsrett til noe abstrakt, så kan man vel eie en ide. Dersom man er en annen mening, så eier man en ide så lenge man holder den for seg selv, men da er det jo ingen som ser hvor lur man egentlig er. Dessuten er ikke alle ideer like lure. Men dersom man tror på kapitalismen, så er alt en vare og har sin pris, det er bare å finne et marked. Grådighet, tror jeg man kaller det.......

09.feb.2007 @ 08:38
Postet av: Magnus Hakvåg

Hehe.. forskellen på mening og oppfatning ja...

Det var et valg av ord uten noe videre tanke om bruken, men mening er etter min oppfatning noe sterkere en mening.

Takk for innspill!

Magnus

09.feb.2007 @ 13:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/4039529
hits