Hva er en ide? Hvem eier Ideen?

Skrevet av Magnus Hakvåg - 09.jun.2006 @ 12:21:20
Ja hva er en ide??

En ide kan være et mentalt bilde eller et konsept og et mentalt bilde er gjerne følelsen og sansingen av noe, gjerne et bilde som en opplever og som ikke er fysisk.

Det å få ideer har mye med kognisjon eller de å være kognitiv å gjøre, dette har igjen med den mentale prosessen av å vite, tenke, lære og ta valg/avgjøre. Men det har også med sansing, persepsjon, forestilling og planlegging å gjøre

Kreativitet har med det å skape noe, og det å skape noe kan være en mentalprosess og det å skape noe er så sette sammen elementer, gjerne kjente elementer på en ny måte men også nye elementer.

Et utrykk starter med en ide og kunstverk og litterære tekster er et uttrykk for en ide, men også mentale bilder og følelsestilstand. Så et åndsverk har da med det å kommunisere ideer.

Så hvilket vern gir da opphavsretten, den verner om selve uttrykket, kunstverket, men ikke innholdet og den bakenforliggende ideen. Noe interessant at Opphavsrett gir vern for programvare da. Eller gir det vern for den bakenforliggende ideen?

Programvare kommuniserer for eksempel hvordan vi løser et problem og dette er det som får vern, selve teksten. Men ikke det som blir kommunisert.

En definisjon av kommunikasjon er overføring av informasjon fra en sender til en mottaker.

Opphavsretten oppstår ved den som produserer kunstverket, den litterære teksten eller programvaren og da ved skapelsen. Dersom jeg nå kommuniserer en ide til andre, så har jeg vern om fremførelsen og måten jeg fremførte dette på, om fremførelsen var av den mer "kreative og kunstneriske sorten og hadde egenart". ..........

Noen som har lyst til å bli med på fortsettelsen??

Kom med innspill nederst i bloggen……


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1433846
hits