Opphavsrett til vår kultur...

Skrevet av Magnus Hakvåg - 13.apr.2007 @ 12:39

Hindrer opphavsretten den kulturelle utviklingen? Og begrenser den vår tilgang til vår "kulturelle" hukommelse og utøvelse av denne? Hindrer den pressefriheten?

 

Hva er kultur kan man stille seg selv spørsmål om, uten å svare på hva dette er så kan vi si at kulturen utviler seg, den består av gamle og nye elementer, den kan være en sammenstilling av mange gamle elementer fra forskjellige kulturer. Kultur kan være hukommelse eller minnet i en organisasjon eller nasjon. Men det kan også være en måte å uttrykk noe på.(tidligere blogg). Som igjen gjenspeiler og uttrykker kulturen akkurat nå, som et bilde på "NÅ" eller et bilde av "DA" og i noen tilfeller "fremtid"

 

Hvis kunstnere, artister, regissører, komponister osv. skulle lage noe som uttrykte samtiden, og dette bestod av elementer fra fjern fortid, fortid, "gårsdagen" og "dagen i dag", noe er internasjonalt og annet nasjonalt, noe er beskyttet i noen land og ikke i andre.

hva da?  Mange uttrykk er kombinasjoner av eget og andres og det kommuniserer noe.

 

Et verk "har vern" i det øyeblikket det er skapt, det verner navnet og omdømmet til den som har skapt verket. Det er et tidsbegrenset monopol som også gjelder etter skaperens død, De fleste ønsker betaling for bruk av sine verk, noen ønsker ikke at andre benytter sine verk. Når næringslivet sitter på rettighetene er dette ren handelsvare som forvaltes og "ikke kultur". Låser opphavsretten portene?

  

Er dette heldig, uheldig eller en nødvendighet, hva er ønskelig og hvor ender vi opp?


Kommentarer:
Postet av: galludue

"Næringslivet" sitter som regel ikke på rettigheter annet enn innen underholdningsindustrien/populærkulturen. I de fleste tilfeller er dette et godt partnerskap for opphavsperson, publikum og næringsliv.

Det er som å sette ut en tjeneste.

Innen kunsten (billedkunst, musikk, litteratur, scene etc.) sitter oftest opphavspersonen på rettighetene selv. I alle tilfeller er det kun denne som har anledning til å bestemme å evt. overdra visse deler av denne retten til andre, som et forlag, et plateselskap, et galleri man samarbeider med - mot kompensasjon. Kunstnere utøver et yrke og behøver som alle andre inntekter.

Det er forbausende hvis åndsverk ikke skal kunne tilhøre den som skaper det - dersom man fjerner den lovmessige beskyttelsen helt. Hva med andre rettigheter? Patenter? Naturligvis må vi da også fjerne absolutt all patentbeskyttelse, gjerne også selveste eiendomsretten. Disse spørsmålene bør behandles prinsipielt likt.

19.apr.2007 @ 11:50

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/5411704
hits